Care este ultima condiție cerută României ca să scape de MCV. Klaus Iohannis: „Ar putea fi ridicat în 2022”
Vicepreședintele Comisiei Europeane Vera Jourova a explicat care este ultima condiție pe care România trebuie să o îndeplinească pentru ca MCV să fie ridicat. Se pare că țara noastră trebuie să adopte legile justiției în toamna acestui an ca să scape de raportul MCV.
Ce trebuie să facă România ca să scape de MCV
Update ora 18:49 – Președintele Klaus Iohannis a vorbit astăzi, 29 iunie, despre ultima condiție ca România să scapă de MCV. El a spus că, din perspectiva Comisiei Europene, MCV nu are nicio legătură cu Comisia Europeană.
”Comisia nu face nicio legătură între Schengen și MCV. Într-adevăr, ar trebui să fie finalizat MCV. Iar cei din România care se ocupă de domeniul justiției știu bine care sunt lucrurile ce trebuie făcute, astfel încât eu pot să mă conving pe mine, să conving Comisia și statele-membre că MCV trebuie ridicat.
Cred că dacă reforma justiției, acum în desfășurare și în jurul căreia este o mare voință politică, va fi implementată, sau măcar aprobată ca să fie implementată, ar putea fi suficient ca eu să propun ridicarea MCV.
Ne-am dori ca legile să fie aprobate în această toamnă, ceea ce mi-ar permite mie să reacționez rapid, astfel încât anul viitor să fie o singură evaluare pentru România, cea din raportul privind statul de drept. Cred că este un plan rezonabil și realist, pe care îl consider, mai ales după această vizită, posibil și fezabil.”, a spus Jourova, într-un interviu pentru Digi24.
“La noi, progresele au fost variabile. Am avut perioade când am progresat bine şi toţi am crezut că mai este puţin şi se ridică MCV-ul.
Pe urmă am avut o etapă de tristă amintire, în care ni s-a părut că nu se mai ridică niciodată MCV-ul, fiindcă Parlamentul la vremea respectivă a aprobat un set de legi care ne duceau în trecut şi nu în viitor, după care lucrurile iarăşi au început să meargă pe direcţie mai bună după ultimele alegeri parlamentare.
Noi am pierdut un an de zile. Anul de după alegerile parlamentare, în primul an, în prima coaliţie a fost vreme pierdută fiindcă lucrurile nu s-au realizat în practică.
Acum s-au reluat toate şi există premisele rezolvării acestei chestiuni. Însă, nu este ca şi rezolvată, există posibilitatea să o rezolvăm, dacă legile justiţiei vor fi corectate, reparate, aşa cum cel puţin eu am promis încă de când au fost stricate, din 2018 încoace, dacă Codurile vor fi puse la punct, dacă întreaga procedură pe care ne-am asumat să o facem va fi parcursă.
Este un calendar foarte strâns, care ar fi în discuţie dacă facem tot ce poate fi făcut şi ce vrem noi să facem. Este o diferenţă sensibilă – nu facem aceste lucruri fiindcă vine cineva şi ne forţează, noi vrem să le facem”, a spus Iohannis.
Ce este MCV
Mecanismul de cooperare și verificare (MCV) este o măsură invocată de Comisia Europeană atunci când un nou stat membru sau un stat în curs de aderare la Uniunea Europeană nu a reușit să pună în aplicare angajamentele asumate în contextul negocierilor de aderare în domeniul spațiului de libertate, securitate și justiție sau al politicii privind piața internă.
Decizia privind Mecanismul de cooperare și verificare este pe deplin obligatorie pentru România și urmărește să garanteze că România respectă pe deplin statul de drept.
România are obligația de a lua măsurile adecvate pentru a îndeplini obiectivele de referință stabilite în decizie și de a se abține de la punerea în aplicare a oricărei măsuri care ar putea pune în pericol îndeplinirea acestora.
România trebuie să țină seama de recomandările făcute de Comisie României în contextul MCV și trebuie să se abțină de la adoptarea de măsuri care ar putea pune în pericol rezultatul prevăzut de recomandări.